“Suntem pe drumul cel bun, in institutia pe care o coordonez, dar si la nivel national”

Interviu cu Pompiliu Smultea, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis

Directorul DSVSA Timis, Pompiliu Smultea, ocupa aceasta functie din luna octombrie a anului trecut, iar, pana acum, s-a confruntat cu probleme mai ales in ceea ce priveste siguranta alimentelor. Nu sunt insa deloc de dat la o parte cele legate de relatia cu unii agenti economici care continua sa ignore legislatia in domeniu, riscand amenzi de zeci de mii de lei. In cele din urma, cea mai importanta este siguranta consumatorului, astfel ca cele mai multe din masurile luate de conducerea institutiei au fost chiar in aceasta directie.

VetOnline: Domnule Smultea, cum de v-ati ales aceasta profesie?

Directorul DSVSA Timis, Pompiliu Smultea: Alegerea tine de copilaria mea. Bunicul meu era detinator de animale si probabil ca de acolo ca mi s-a dezvoltat aceasta pasiune vizavi de domeniul veterinar. Mic fiiind si intrebat de vecinii din sat ce ma fac cand voi fi mare, spuneam ca ma fac om de cai. Mergeam la toate targurile care se tineau vinerea in frumoasa mea localitate Teregova, din judetul Caras-Severin si il insoteam pe bunicul meu si la vanzarea de animale si la cumpararea acestora. De mic mi s-a dezvoltat aceasta pasiune pentru animale si mai ales aspectul legat de a deveni medic veterinar. Pasiunea pentru cai o mai am si acum. Caii sunt specia, dupa parerea mea, cea mai frumoasa si cea mai nobila dintre toate animalele

VetOnline:Spuneti-ne, va rugam, care sunt cele mai frecvente probleme intalnite pe teren?

Directorul DSVSA Timis, Pompiliu Smultea: Din 1 octombrie 2009 sunt directorul institutiei. Eu lucrez din 1993 in aceasta institutie si este prima data cand ocup functia de director. Problematicile sunt diversificate si in dezideratul si obiectivul pe care mi l-am propus a fost ca institutia pe care o coordonez sa fie aproape de operatorii economici, sa abordez cu mai mult pragmatism problematica prevenirii si combaterii, atat a bolilor la animale, cat si problematica prevenirii si combaterii a bolilor care se transmit de la animale la om.

Ca si probleme, firesc, pe langa actiunile de supraveghere si monitorizare, avem si actiuni de control. Sunt operatori economici care incalca frecvent legislatia sanitar-veterinara, mai ales pe segmentul igiena si siguranta alimentelor. Pornind de la acceptarea marfurilor neetichetate, de la depozitarea acestora, la comercializarea fara documente, care sa ateste provenienta acestora.

VetOnline:Puteti da cateva exemple concrete?

Directorul DSVSA Timis, Pompiliu Smultea:Atat o serie de persoane fizice autorizate, cat si o parte a societatilor comerciale au evitat sa depuna documentatia necesara in vederea inregistrarii sanitar-veterinare. Neinregistrarea sanitar-veterinara conduce si la amenzi de 50.000 de lei, iar inspectorii DSVSA Timis chiar au aplicat cateva sanctiuni de 40.000 de lei. Printre normele cel mai des incalcate s-au numarat urmatoarele: depozitarea defectuoasa a marfurilor, lipsa documentelor care sa ateste calitatea produselor; lipsa etichetarii in limba romana a produselor; neurmarirea termenului de valabilitate a produselor etc.  Aprovizionarea cu materii prime pentru unitatile cu alimentatie publica trebuie sa se faca doar de la unitati autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar, pentru a nu risca aparitia unor toxinfectii alimentare.

VetOnline:S-au mai depistat, in ultima perioada, probleme de biosecuritate la firmele din Timis?

Directorul DSVSA Timis, Pompiliu Smultea:Nu, am avut o situatie neplacuta, care a fost si mediatizata la inceputul lunii iunie. O suspiciune de pesta porcina clasica la o anumita ferma. S-a constat, insa, ca nu era nici o problema legata de biosecuritate. Chiar pot sa spun ca in la ora actuala fermele de porcine si de pasari chiar sunt la un nivel ridicat in ceea ce priveste biosecuritatea, dar tinand cont ca aceste boli majore sunt boli virale, cu o transmisibilitate usoara, pot sa apara probleme. Planul nostru de masuri, in acest sens, este sa tinem sub control efectivele din fermele de porci.

VetOnline:Ar putea cei care au absolvit deja o facultate de profil sa se angajeze in cadrul DSVSA Timis?

Directorul DSVSA Timis, Pompiliu Smultea:Nu, din pacate nu este posibil, sub nicio forma. Noi trebuie sa respectam intocmai dispozitiile si normele legale actuale, inclusiv aspectele de reduceri salariale cu 25 la suta.

VetOnline:Ce sfaturi le puteti da tinerilor absolventi de medicina veterinara, care sunt angajati in complexe mari de ferme sau alte unitati ale unor firme multinationale pentru a nu se lasa influentati de manageri in luarea deciziilor?

Directorul DSVSA Timis, Pompiliu Smultea:Medicii veterinari, conform legislatiei, sunt independenti. Ei pot sa aiba o relatie contractuala cu aceste ferme sau operatori economici, fie ca persoane fizice autorizate, fie prin societati. In acest context, normal trebuie sa tina la probitatea profesionala, sa fie persoane integre , cu coloana vertebrala care sa isi aprecieze munca prestata.

VetOnline:Cum ati descrie aplicarea normelor europene, in acest moment, in Romania?

Directorul DSVSA Timis, Pompiliu Smultea:Suntem pe drumul cel bun, in institutia pe care o coordonez, dar si la nivel national. Am insusit legislatia europeana, am aplicat-o, acum incercam sa o respectam. Firesc ca aplicabilitatea este mai greoaie, datorita modului in care micro-fermierul nostru, sau mai bine spus acea gospodarie de subzistenta se poate ralia la aceste norme. Este foarte greu sa se ridice la standardul acestor legislatii, din cauza problemelor financiare cu care se confrunta acesti fermieri.

VetOnline:Ce proiecte de viitor aveti din punct de vedere profesional?

Directorul DSVSA Timis, Pompiliu Smultea:As dori sa fim o institutie functionala, o institutie transparenta, care sa consume banul public cat mai corect, echilibrat si punctual. Mi-as dori ca DSVSA Timis sa fie intr-adevar o institutie publica, cu oameni profesionisti, de calitate si care intr-adevar sa tina echilibrul in sfera de activitate in care suntem implicati.

Interviu consemnat de Mirela Stoeac-Vladuti