Indicatori ai functiei hepatice in diagnosticul de laborator

In cadrul examenelor de laborator, valorile modificate apar odata cu o afectare majora a parenchimului hepatic. Datele obtinute trebuie corelate cu semnele clinice ale pacientului.

Masuratorile serice efectuate pot fi impartite in doua categorii :

  • Substantele care reflecta deteriorarea celulelor hepatice – acestea sunt enzime prezente in parenchimul hepatic si se elibereaza in momentul afectarii celulare.
  • Substante care indica insuficienta hepatica – se refera la substante extrase din ficat (acizi biliari, bilirubina) sau substante a caror niveluri serice se mentin in limite normale prin buna functionare hepatica (albumina, globulina, uree)

Enzime hepatice

GGT (gama-glutamil transferaza)

Nu este o enzima specifica ficatului, intalnindu-se si in pancreas, tubii renali si intestinul subtire. Insa, valori serice crescute se intalnesc doar atunci cand este afectat ficatul (1).

GPT /ALAT (alanin-amino-transferaza)

Este o enzima specifica ficatului. Se gaseste in citoplasma hepatocitelor. Concentratiile sanguine crescute releva degenerari membranare sau necroze la nivel celular.

Concentratia serologica a enzimei este direct proportionala cu numarul de celule afectate. Timpul de injumatatire este de 2-4 zile la caine si de 6 ore la pisica. La animalele mari, valorile enzimei sunt mult prea mici pentru a fi luate in calcul pentru un diagnostic (3,4) .

PAL (fosfataza alcalina)

Niveluri crescute indica obstructii biliare intra/extra-hepatice. Nu este o enzima specifica ficatului. Se gaseste si in tesutul osos, placenta, intestine, rinichi si leucocite. De asemenea, medicamentele precum glucocorticoizi si anticonvulsivante (fenobarbitalul), stimuleaza productia de fosfataza alcalina.

La pisici, valorile fosfatazei alcaline sunt de trei ori mai reduse decat la caine, deoarece timpul de injumatatire este de doar sase ore, iar pisica dispune de o eliminare urinara a acestei enzime (1).

Modificari ale activitatii enzimelor serice in hepatopatii (1)

Transaminaze ↑GGT – leziuni hepatobiliare la pisici in combinatie cu ↑ PAL - lipidoza hepatica psitacine – carcinoame hepatice
↑GPT – hepatite, ficat de staza
↑ASAT – nu este o enzima specifica. Valorile crescute se gasesc variabil
- hepatite, necroza toxica a ficatului, icter hepatocelular.
Fosfataza alcalina ↑ retentie biliara (icter mecanic, hepatocelular) colestaza (pisici)
Lactatdehidrogenaza ↑ hepatite si icter
Leucinaminopeptidaza ↑ in toate sindroamele colestatice
Colinesteraza ↑ hepatite acute/cronice, ciroze

Bilirubina

Este o componenta a bilei. Bilirubina neconjugata, provenita din distrugerea globulelor rosii din sange, este transportata la nivel hepatic unde se conjuga cu acidul glucuronic in hepatocite, dupa care este excretata in bila. In general, proportiile de bilirubina conjugata/neconjugata sunt folosite pentru stabilirea categoriei de icter (1).

Icter Bilirubina conjugata Bilirubina neconjugata
Prehepatic -
Hepatocelular ↑ / ↓
Posthepatic (obstructia canalului coledoc -

Acizii biliari

Rezulta prin degradarea colesterolului. Se formeaza si sunt conjugati in ficat, dupa care ajung la nivelul veziculei biliare

Determinarea concentratiei acizilor biliari : animalul se tine la dieta 12 ore si se recolteaza 1 ml de ser. Se administreaza o cantitate mica de hrana bogata in grasimi si se recolteaza o alta proba dupa 2 ore de la masa.

Ambele probe vor fi crescute in cazul unei colestaze. Daca este vorba de un sunt porto sistemic, cea de-a doua valoare va fi mai ridicata (2). Sunturile congenitale se intalnesc la rase precum : Yorkshire terrier, Schnauzer pitic, Golden retriever, Labrador sau Setter-ul irlandez.

Valori Afectiuni
Cabaline > 30 µmol/L Insuficienta hepatica (este un semn precoce)
Caini/Pisici > 25 µmol/L Leziuni hepatice
Lipidoze, obstacole pe traiectul cailor biliare din portiunea extrahepatica (pisica)
Tratament de lunga durata cu steroizi (caine)
Pasari <100 µmol/L normal
90 si 120 µmol/L suspect
>120 µmol/L Boala hepatica

Proteine serice

Ficatul este responsabil de producerea a peste 90% din sinteza proteinelor. Astfel, hipoproteinemia poate sa apara si in cazul unor hepatopatii. Datorita timpului lung de injumatatire, hipoproteinemia apare in stadiile cronice. In cazul animalelor mari (cai,vaci), valorile proteinelor si a albuminei sunt variabile, hipoproteinemia nefiind comuna in bolile hepatice (4). Hipoalbuminemia apare atunci cand exista o afectare a parenchimului hepatic de peste 70 %. Se intalneste in ciroza, necroze difuze sau encefalopatie hepatica (porto-sistemica)

Colesterolul

Ficatul joaca un rol important in sinteza colesterolului sanguin. La nivelul ficatului este esterificat sub influenta enzimei lecitin-colesterol-acil-transferaza.

Colesterol ↑ - COLESTAZA
↓ - Insuficienta hepatocelulara (diminuarea activitatii enzimei responsabile de esterificare)

Factorii de coagulare

La nivelul ficatului sunt sintetizati o parte din factorii care intervin in coagularea sanguina :

I – fibrinogenul, II – protrombina, V – proaccelerina, VII – proconvertina, IX – factorul anti-hemofilic B, X – factorul Stuart

Concentratia globala a acestor factori poate fi apreciata prin masurarea timpului Quick. In cazul insuficientei hepatocelulare, producerea acestor factori este diminuata, rezultand astfel o prelungire a timpului Quick. In cazul colestazei, tulburarile de coagulare apar datorita deficientei de absorbtie a vitaminei K, indispensabila formarii factorilor II, VII si X. Administrand vitamina K, se corecteaza prelungirea timpului Quick, in cazul unei colestaze. Insa, daca este vorba de o insuficienta hepatocelulara, acest lucru nu este posibil.

Limite normale pentru CAINI Limite normale pentru CABALINE
Test Unitate Limite Test Unitate Limite
GPT U/l 0 - 55 PAL U/l 5 - 131
PAL U/l 10 - 150 Bilirubina µmol/l 9 – 39
GGT U/l 0 - 9 Acizii biliari µmol/l 8 - 15
Colesterol mg / dl 120 - 250 Albumina g/l 22 - 37
Globulina g/l 27-50

 

Referinte:

Redactor online de specialitate - Alexandra Arion